Borówki, owoce cytrusowe, czerwone wino związane z ograniczeniem zaburzeń erekcji

Żywność bogata we flawonoidy wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia zaburzeń erekcji – wynika z nowego badania przeprowadzonego wspólnie przez University of East Anglia (UEA) i Harvard University.

Badania opublikowane w The American Journal of Clinical Nutrition wykazały, że spożywanie żywności bogatej w pewne flawonoidy wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia zaburzeń erekcji u mężczyzn, przy czym największe korzyści odnoszą osoby poniżej 70.

Stwierdzono, że spośród wszystkich flawonoidów największe korzyści w zapobieganiu zaburzeniom przynoszą antocyjany (występujące w borówkach, wiśniach, jeżynach, rzodkiewce i czarnej porzeczce), flawanony i flawony (występujące w owocach cytrusowych).

Wiadomo już, że zwiększona aktywność fizyczna może poprawić funkcje erekcji, ale to badanie pokazuje, że spożywanie diety bogatej we flawonoidy jest tak samo korzystne dla funkcji erekcji jak energiczny spacer przez pięć godzin tygodniowo.

Badanie wykazało również, że większe całkowite spożycie owoców było związane z 14 procentowym zmniejszeniem ryzyka wystąpienia zaburzeń erekcji. A połączenie spożywania pokarmów bogatych we flawonoidy z ćwiczeniami fizycznymi może zmniejszyć to ryzyko o 21 procent.

Badanie zostało przeprowadzone przez wydziały żywienia w Harvard TH Chan School of Public Health i UEA’s Norwich Medical School.

Główny badacz prof: „Wiedzieliśmy już, że spożywanie niektórych pokarmów bogatych we flawonoidy może zmniejszyć ryzyko wystąpienia takich chorób jak cukrzyca i choroby układu krążenia. Jest to pierwsze badanie, które analizuje związek pomiędzy flawonoidami a zaburzeniami erekcji, które dotykają nawet połowę mężczyzn w średnim i starszym wieku.

„Flawonoidy są obecne w wielu pokarmach i napojach pochodzenia roślinnego, w tym w owocach, warzywach, herbacie, ziołach i winie. Zbadaliśmy sześć głównych rodzajów powszechnie spożywanych flawonoidów i odkryliśmy, że szczególnie trzy z nich – antocyjany, flawanony i flawony – są korzystne.

„Mężczyźni, którzy regularnie spożywali pokarmy bogate w te flawonoidy, byli o 10 procent mniej narażeni na zaburzenia erekcji. Jeśli chodzi o ilość, mówimy tu o zaledwie kilku porcjach tygodniowo.”

W tym dużym badaniu populacyjnym wzięło udział ponad 50, 000 mężczyzn w średnim wieku. Pytano ich o zdolność do uzyskania i utrzymania erekcji wystarczającej do odbycia stosunku płciowego – od 1986. Co cztery lata zbierano również dane na temat spożywanej diety.

Zespół badawczy wziął pod uwagę szereg czynników, takich jak masa ciała, aktywność fizyczna, ilość spożywanej kofeiny oraz to, czy uczestnicy badania palili papierosy. Badania ograniczono również do mężczyzn, którzy poza tym cieszyli się dobrym zdrowiem.

Ponad jedna trzecia badanych mężczyzn zgłosiła wystąpienie nowych zaburzeń erekcji. Jednak ci, którzy spożywali dietę bogatą w antocyjany, flawony i flawanony, rzadziej cierpieli na ten stan.

Prof. Cassidy powiedział: „Głównym źródłem antocyjanów, flawonów i flawanonów spożywanych w USA są truskawki, borówki, czerwone wino, jabłka, gruszki i produkty cytrusowe.”

„Stwierdziliśmy również, że korzyści były największe wśród młodszych mężczyzn” – dodała.

Zespół przyjrzał się również innym czynnikom związanym ze stylem życia i odkrył, że mężczyźni, którzy spożywali duże ilości antocyjanów i flawanonów, a także byli aktywni fizycznie, mieli najniższe ryzyko wystąpienia zaburzeń erekcji.

Dr Eric Rimm, starszy autor badania i profesor epidemiologii i żywienia w Harvard TH Chan School of Public Health, powiedział: „Oprócz poprawy zdrowia seksualnego mężczyzn w średnim wieku, istnieje jeszcze jedna ważna korzyść związana ze zdrowiem serca. Zaburzenia erekcji są często wczesnym barometrem słabego funkcjonowania naczyń krwionośnych i stwarzają doskonałą okazję do interwencji i zapobiegania chorobom układu krążenia, zawałowi serca, a nawet śmierci.

„Mężczyźni z zaburzeniami erekcji będą prawdopodobnie silnie zmotywowani do podejmowania decyzji dotyczących zdrowszego stylu życia, takich jak więcej ćwiczeń fizycznych i spożywanie odpowiedniej żywności – co w znacznym stopniu wpłynie korzystnie na ich długoterminowe zdrowie układu krążenia.”